ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ …ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Γνωρίζουμε όλοι μας πλέον πόσο σημαντική είναι η γυμναστική και πως χρειάζεται να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και ανάγκη. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αντικαταστήσει την καθημερινότητα του ανθρώπου κυνηγού, ο οποίος στην προσπάθεια του για επιβίωση είχε ενσωματωμένη, ασυνείδητα, την άσκηση στην καθημερινότητά του.
Δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το σκαρφάλωμα και η άρση φυσικών αντικειμένων για να προστατευθεί από τις καιρικές συνθήκες, χτίζοντας καταφύγια ή για να αμυνθεί, ανήκουν στο παρελθόν, μιας και πλέον μπορεί να βρει έτοιμη την τροφή, προστατευμένος στο σπιτικό του!

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εντονότερο αυτό το ένστικτο της κίνησης και της άσκησης. Ακόμη και σήμερα από μικρή ηλικία τους είναι εύκολη η ενασχόληση με τη γυμναστική, είτε εντός είτε εκτός του γυμναστηρίου. Υπάρχει όμως και μια μερίδα κόσμου που προτιμάει το δικό της χώρο για να γυμνάζεται. Όποιες και αν είναι οι σκέψεις σου σχετικά με το χώρο της γυμναστικής, διάβασε παρακάτω κι επωφελήσου από τις χρήσιμες συμβουλές.

 

ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ ΣΟΥ

Είναι πολύ σημαντικό να ορίσεις συγκεκριμένες ώρες και ημέρες που θα αφιερώνεις στη γυμναστική σου, αλλά και τα μέρη του σώματος ή το είδος της γυμναστικής που θα κάνεις. Θα είναι ο χρόνος που θα δίνεις στον εαυτό σου για να ασκείται και για κανένα λόγο δε θα την αναβάλλεις, εκτός από τους πλέον σημαντικούς. Χρειάζεται να γίνει η δραστηριότητα αυτή ανάγκη, έτσι ώστε να την επιζητά ο οργανισμός σου, όπως επιζητά την ανάγκη για ύπνο ή για φαγητό. Παρακάτω μπορείς να πάρεις μια ιδέα για το πως να σχεδιάσεις το πρόγραμμά σου ανάλογα με τις ημέρες και ώρες που έχεις διαθέσιμες. Μπορείς, επιπλέον, να διαλέξεις μερικές από τις ασκήσεις του πίνακα ή και να προσθέσεις τις δικές σου.

 

ΣΕ ΠΟΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΘΑ ΚΑΝΩ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Εξίσου σημαντικό επίσης, είναι να βρεις και τον κατάλληλο χώρο στο σπίτι σου. Τις περισσότερες φορές απαιτείται μονάχα ο χώρος που καταλαμβάνει ένα στρωματάκι γιόγκα και 0.60m απόσταση γύρω από αυτό. Φρόντισε να αερίζεται καλά και να είναι όσο το δυνατόν ευχάριστος γίνεται.
 

ΔΩΣΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΧΡΟΝΟ
Ξεκίνησε στην αρχή με εύκολες ασκήσεις χωρίς μεγάλη αντίσταση και χωρίς να πιέζεις το σώμα σου. Μπορείς να συμβουλευτείς πολλούς personal trainers, οι οποίοι θα σε καθοδηγήσουν στο να κάνεις σωστά τις ασκήσεις σου χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού. Ιδανικές μορφές άσκησης για αρχάριους είναι η ποδηλασία, το τζόκινγκ και η γιόγκα. Αθλήματα που μπορούν να γίνουν τόσο σε εξωτερικό χώρο, αλλά και στην άνεση του δωματίου σου με τον κατάλληλο φυσικά εξοπλισμό, όπως διάδρομοι και στατικά ποδήλατα. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες θα μπορέσεις να γνωρίσεις το σώμα σου και να δεις ποια είναι τα αδύνατα σημεία σου, στα οποία ίσως χρειαστεί να δώσεις περισσότερη προσοχή, όπως επίσης και να βρεις τη σωστή σου στάση.

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΜΕ ΛΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΒΑΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΔΙΑ
Αφού κατακτήσεις την επίγνωση του κορμού και των μελών σου, μπορείς να ξεκινήσεις ασκήσεις ενδυνάμωσης με λάστιχο ή σετ από λάστιχα και βαράκια που δένουν στα πόδια, στα χέρια και τον κορμό, και με αυτόν τον τρόπο να αυξήσεις την αντίσταση, προκαλώντας το σώμα σου να αντιδράσει και τους μυς σου να αφυπνιστούν. Επίσης, τον πρώτο καιρό καλό είναι να ξεκινήσεις γυμνάζοντας όλο σου το σώμα.


ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΡΗ

Αφού εξοικειωθείς με τις ασκήσεις και μάθεις το σώμα σου και τις απεριόριστες δυνατότητες που έχει, ήρθε η ώρα να θέσεις στόχους για τα αποτελέσματα που θέλεις να δεις στο σώμα αλλά και στην ψυχοσύνθεσή σου. Μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι μείωση ποσοστού λίπους, μυϊκή ενδυνάμωση, βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού ή βελτίωση της αυτοσυγκέντρωσης και της ενσυναίσθησης. Για να πετύχεις ευκολότερα μυϊκή υπερτροφία και γράμμωση καλό είναι να επενδύσεις σε μπάρα με κιλά, σετ ρυθμιζόμενων αλτήρων και kettlebell. Όσο κατακτάς την καθημερινή άσκηση θα συμπληρώνεις ταυτόχρονα και ό,τι σου λείπει από το προσωπικό σου γυμναστήριο.

 

ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Σίγουρα η διάρκεια και οι επαναλήψεις που θα κάνεις θα εξαρτηθούν από το στόχο που θα θέσεις. Κι ενώ στην αρχή στόχος σου θα είναι απλώς να γίνει συνήθεια η καθημερινή άσκηση, θα δεις πως όταν τον κατακτήσεις θα έχεις απαιτήσεις σε χρόνους, ενέργεια και δύναμη. Πολλές φορές ακόμη κι ένα μισάωρο είναι αρκετό για να ολοκληρώσεις ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που όμως θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 ημέρες προπονήσεων.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

 Σύντομα θα δεις πως η ενασχόλησή σου αυτή θα σε οδηγήσει σε νέα μονοπάτια, ενώ θα εκπλαγείς με τα οφέλη που θα αποκομίσεις. Πάνω από όλα να έχεις στο μυαλό σου, πως μέσα από τη γνωριμία με το σώμα σου, θα καλύψεις και αυτή την πρωτόγονη ανάγκη και το ένστικτο που έχεις να ανακαλύψεις μια πλευρά του εαυτού σου που δε γνωρίζεις. Μια πλευρά που θα σε βοηθήσει να συνδεθείς με τη φύση, ενώ εκ των υστέρων θα διαπιστώσεις πόσο σου έλειπε η ανάγκη για κίνηση σε οποιαδήποτε μορφή κι αν είναι αυτή.